Hvorfor studere filosofi
onsdag 2. juli, 2008 kl. 15:31 av binka
Det forundrer meg når folk som skal studere til høsten vektlegger HVOR de skal studere og ikke HVA de skal studere. Jeg synes også det er besynderlig når noen sier at «på fritiden driver jeg ikke med stort,» eller «til høsten har jeg ingen planer.» Jo mer jeg tenker på det, jo mer går det opp for meg hvor mye interessant det går an å interessere seg for og hvor fantastisk underlig og spennende verden er! «Jeg er interessert i VERDEN!» Det er klart. Jeg blir yr av glede av å tenke på filosofi!

Til høsten skal jeg imidlertid jobbe som en hobbyfilosoferende mediegrafiker-lærling, og dermed ikke studere helt enda (selv om jeg besto matteeksamen og har fått fullverdig studiekompetanse – hurra!) MEN jeg må fortelle deg her og nå, at innerst inne begynner jeg å kjenne en filosofistudent som virkelig begynner å klø…
I den forbindelse googlet jeg «om å studere filosofi,» bare for å sjekke… Derfra kom jeg frem til Kunnskapskanalen Podcast og et intervju med Arne Johan Vetlesen, professor i filosofi. Intervjuet er fra 2006, i forkant av at professor Vetlesen skulle holde et foredrag på åpen dag på Universitetet i Oslo om nettopp; hvorfor studere filosofi.
Her er et utdrag fra intervjuet:
Hva har du tenkt til de potensielle filosofistudentene?
Jeg kommer til å beskrive en type person som vil svare:
«Jeg hadde ikke noe annet valg. For meg måtte det bli filosofi.»
Dette kaller jeg en eksistensiell motivasjon. Det er mennesker gjerne fra ungdomstiden som har rotet seg inn i spørsmålet om meningen med det hele – eller den opplevde mangelen på mening. Spørsmålet om vi er frie eller ei. Spørsmålet om hvorfor det er så mye galt eller urettferdig, eller så mye ondskap i verden. Den typen spørsmål som synes ubønnhørlig å lede inn i filosofien.
Da går en inn der og studerer klassikere og gamle og nye bidrag som innfallsvinkler til disse spørsmålene og kanskje ikke med forventninger med å komme frem til noe endelig og avklarende svar men å komme frem til hva som er gode måter å stille og tematisere spørsmålene på og hvor spørsmålene nettopp angår en dypt personlig.
Har du inntrykk av at de fleste som studerer filosofi i dag har den type grunnleggende undring?
Nei, det har jeg ikke inntrykk av. Det kan være at denne rasen her aldri har eksistert i noe særlig utstrekning eller i en så rendyrket form som jeg først beskrev.
Men jeg tror at i hvert fall et innslag av en sånn eksistensiell motivasjon og en mer personlig begrunnelse for å velge filosofistudiet gjør seg gjeldende hos veldig mange av de som nå studer dette faget, til forskjell fra andre fag, at folk som først og frem er interessert i hvilken utdanning som kan gi godt betalte eller sikre jobber og dermed studiets nytteverdi, de vil ikke naturlig søke seg i filosofi, eller i høyden ta et kurs eller to, men i hvert fall ikke satse på filosofi som hovedgrad eller master.

Jeg ble veldig inspirert da jeg hørte dette. Det ga meg en følelse av at verden er et godt sted!
Og siden jeg er så godt i gang vil jeg også fortelle dere om en annen drøm jeg har i tankene. Etter ett års filosofistudium i Norge, hvor utrolig interessant hadde det ikke vært å tilbringe et år som filosofistudent i New York? John Lennon trivdes der, så oddsene for at jeg også vil gjøre det er ganske store. I tillegg vet jeg akkurat hvor i New York jeg vil bo. Jeg vil bo på Manhattan.
Det er noe med idéen om New York som gir meg den samme stemningsberusningen som filosofi! Alle menneskene i alle farger og fasonger. Alle historiene. Donald Trump og The Apprentice! Lennon-minnesmerket «Imagine» i Central Park. For ikke å snakke om den formelle bonusen: Tenk så superawesome jeg ville blitt i engelsk! Når det gjelder universiteter har jeg merket meg Columbia University som både er stort og kjent og ligger på Manhattan. I tillegg har de en kopi av «The Thinker» av Auguste Rodin stående foran universitetets filosofiavdeling!
Jeg har dessuten blitt streifet av tanken om å være i New York høsten 11. september 2011. Tenk på den statiske stemningen som må herske over byen på en slik dag, i minne om det som skjedde 10 år tidligere, en kollisjon mellom ondt og godt, der New York var i sjokk og folk i gatene fikk oppleve hva det vil si å hjelpe hverandre og stå sammen. Jeg lurer på hvordan det er å bare stå der på fortauet og se og tenke akkurat idet jubileet inntreffer.
Dette har jeg tenkt litt på.
Vurderte filosofi jeg også – men bestemte meg for markedsføring etter å ha nublet over en sitatbok. Der fikk jeg liksom «best of» alle de store tenkerne.
Denne posten fikk meg til å vurdere å kjøpe en sånn liten bok igjen. Man får med seg det beste uten å måtte lese hundrevis av sider perm til perm ;-)
Gunnar Andreassen: sitatbøker er vel og bra, men noen trenger å studere tankene i dybden også for at nye tenkere skal kunne vokse opp i fremtiden.
jeg vil påstå at de største tankene tok mye lengre tid å tenke frem enn det vil ta å lese om dem :)
«I tillegg vet jeg akkurat hvor i New York jeg vil bo. Jeg vil bo i Manhatten.»
Vet du hva det koster å bo PÅ ManhattAn? (med A, ja)
Kanskje du er rik, eller har rike og spandable foreldre, men akkurat dette utsagnet i akkurat denne konteksten vitner om en naivitet jeg trodde var fraværende i et såpass oppegående individ som de andre innleggene dine har gitt meg inntrykk av at du er.
Men for all del: Drømmer er bra.
«Denne posten fikk meg til å vurdere å kjøpe en sånn liten bok igjen. Man får med seg det beste uten å måtte lese hundrevis av sider perm til perm ;-)»
>> Jepp. Ingen grunn til å tenke selv når man bare kan skumme gjennom et destillat i form av en hel masse oneliners som oppsummerer hele filosofihistorien med all dens dybde og alle dens eksistensielle problemstillinger.
Endelig!!!:D
Det virker kjempe kjekt å studere filosofi i New York:) Jeg gleder meg til å studere det jeg helst vil, i den byen jeg helst vil studere i (i Norge hvertfall). Hvis jeg kommer inn…
[…] Les mer: Elefantzonen […]
Jens: HEI, JENS! Hvem du nå enn er – jeg digger engasjementet! Jeg tar det positive først: Det smigrer meg langt inn i hjerteroten at du har fått inntrykk av at jeg er et oppegående individ!
Synd dette innlegget ødela dette inntrykket… (men det skulle bare mangle at en 19 år gammel DRØMMER er proppfull av naivitet. Om du innbiller deg noe annet er det du som er naiv)
Nå som dollaren er så lav får vel begrepet «Vet du hva det koster å bo på Manhattan?» en ny dimensjon.
Dessuten: For en anti-materialist som meg – jeg er ikke akkurat prinsessen på erten – må det vel være en dråpe av håp i havet.
Dessuten 2! Kanskje jeg ER rik! Eller kanskje jeg kan bli det. Donald Trump bodde en gang på gata. Kanskje jeg også skal bo på gata i Manhattan og studere filosofi, mens jeg sakte klatrer meg oppover i businessverdenen og starter et gigantisk firma som driver New Yorks største hotell: BINKA HOTEL IN NEW YORK CITY! eller enda bedre: THE ELEPHANT ZONE HOTELS!
Da kan man spørre om man vet hva det koster å bo på Manhattaaaaan.
Men for all del: TAKK for din sprudlende kommentar! Jeg håper du ikke har mistet all din tillit til meg, hvem du enn er…
Helene: :D
«Synd dette innlegget ødela dette inntrykket… (men det skulle bare mangle at en 19 år gammel DRØMMER er proppfull av naivitet. Om du innbiller deg noe annet er det du som er naiv)»
>> Det ødela ikke inntrykket. Jeg fant bare at det var et påfallende misforhold mellom den (tilsynelatende) naive Manhattan-uttalelsen og mye av det andre du skriver, som er riktig så bra.
Men du har noen gode poenger her, så jeg trekker tilbake det jeg sa. Du er nok mindre naiv enn jeg mistenkte.
Ellers … for de som er interessert i filosofi anbefaler jeg boken «Europas filosofihistorie — En kladd» av Tommy Sørbø. Den er hysterisk morsom.
Jens: Flott! :) (Jeg hater nemlig å skuffe)
Boka du nevner virker veldig kul! Takk for tips.
Det var godt å se et nytt innlegg på elefantzonen!
Filosofi høres spennende ut, og det er mange ganger en uten å vite det plutselig sitter der og filosoferer. Bare ordet er fantastisk. Jeg gleder meg til å bli student.
Jeg håper du trives når du begynner på studiene :)
Selv har jeg også lyst til å ta et år i utlandet, eller kanskje jobbe i utlandet noen år når jeg er ferdig med studiene.. :)
Jeg kan virkelig forstå drømmen om å dra til New York, jeg har kjempelyst til å dra dit selv for den byen høres så sinnssykt interessant ut og ikke minst inspirerende. Og jeg tror sikkert at filosofi kan være veldig fascinerende hvis man setter seg litt inn i det og sånt, noe jeg personlig dog ikke har gjort helt. Jeg leste også gjennom kommentarene og så de kommentarene til Jens og jeg ville bare komme med et eget synspunkt om at jeg håper du tillater deg selv å være naiv. Ikke at man ikke skal være realistisk eller ha beina på jorda, men jeg syns det er helt lov å være litt oppe i skyene også og ha rosa briller i enkelte situasjoner. Det kommer i tillegg til nytte når man skriver siden det gjerne er de litt naive karakterene som det er morsomst å lese om og å skrive om. Hvis Amelie hadde vært komplett realistisk til alle tider hadde det jo vært en mye kjedeligere film :O)
Jeg fikk følelsen av at verden var et godt sted da jeg studerte litteratur. Jeg tror bestemt at den følelsen er en god inikasjon på at man har valgt rett studie. Gratulerer med godt valg! :-)
New York har alltid vært et tiltrekkende sted for meg:) Drømmer om å dra dit en dag, se og oppleve mylderet av mennesker og stjerneavtrykk på bakken. Fikk nesten litt lyst til å studere filosofi selv, liker å tenke, gruble… Lykke til videre og følg drømmen din! :)
«stjerneavtrykk på bakken.»
>> Høh? Sikker på at du ikke forveksler New York med Hollywood nå?
Wow,, nå fikk jeg lyst til å skrive ett innlegg med tanke på det intervjuet.. Det er verdt å tenke på det iallefall..
Kjenner det kiler i fingertuppene etter å skrive no om det.. men har ikke tiiiid!! ARGH!!
Bra innlegg iallefall Binka! Og jeg syns at hvis du vil bo i Manhatten ett år, så skal du GJØRE DET! Og ikke la noe stoppe deg! Jeg hadde sååå mange drømmer om land jeg ville bo i og lære språket i, kulturen, -alt sammen, men alle de planene ble kvalt allerede før jeg var ferdig med VGS, for da dukka mannen i mitt liv opp, og VIPS så var jeg gift med han. Angrer ikke, jeg elsker han over ALT, men det er litt trist at jeg ikke rakk planene mine utenlands før han dukket opp..
[…] «Manhattan» av Torgrim Eggen. Som du kanskje allerede har fått med deg har jeg tidligere skrevet om hvordan jeg drømmer om en dag å studere filosofi i New York. Jeg planlegger og undersøker det hele tiden. Her om dagen kjøpte jeg reiseguide med kart over […]
[…] jeg hadde dilla på New York var denne begynnelsen den perfekte dråpen av harmoni og forståelse for den romantiske […]
[…] dere har lest før har jeg fundert en del over hvorfor man burde studere filosofi, og jeg har funnet ut at man så absolutt burde gjøre det. Og nå gjør […]