Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Thomas F’s nye bunad

Kjell Askilsens novellesamling Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten er den beste boka som er kommet ut i Norge de siste 25 årene, sier Dagbladet. Gratulerer, Kjell. Men hva skjer med det intetsigende omslaget? Dette er hva som i disse dager hender når jeg tar saken i egne hender i et ørlite skoleprosjekt:

thomasf_forside.jpg

I skrivende stund har jeg boka med det opprinnelige omslaget ved min side. Jeg måtte nesten – dette er jo en klassiker, det er noveller – min sjanger – og den kostet meg ikke mer enn søtti kroner. Men om jeg har rukket å fordype meg rettferdig nok i den, er en annen sak. Jeg har lest litt her og der, og fått et umiskjennelig inntrykk av hovedpersonens ensomhet, noe jeg antar vi kan være enige i at kommer til sin rett i det stillferdige landskapet på omslaget mitt.

thomasf_original.jpg thomasf_forside.jpg
Før / Etter

På en annen side stusser jeg et sekund når det slår meg at min versjon av omslaget kanskje er litt i romantiske laget for en Askildsen-bok- uansett hvilken det måtte være snakk om. Den korte, kresne skrivestilen han liker å forkle seg i, reflekteres kanskje aller best i et cover like streit som seg selv. Sånn sett bommer jeg totalt.

thomasf_bakside.jpg

Kanskje jeg ikke en gang burde begynne å kludre.

Innleveringen er på torsdag. Til da må jeg ha skrevet en detaljert rapport om hver minste lille pixel jeg har fylt med farge. Noe som ikke falt meg inn da jeg valgte å gjøre dette prosjektet (faget det er snakk om er forresten «prosjektfag» hvor greia er å fritt organisere og utføre egne medieprosjekter), var å designe et fiktivt cover som potensielt sett kunne ha vært bak forfatteren meg. Åja, nå ser jeg hvorfor jeg ikke valgte en slik problemstilling: Kanskje det ville blitt litt i overkant personlig. Det å spre slik rundt seg med falske omslag for ufødte bøker, blottleggelser, føles som å kaste ut tomme ord og falske løgner.

080508.jpg

På en annen side hadde det vært spennende å lage et senere, bare for å se hvordan det ville sett ut, navnet mitt på et bokcover – jeg vet ikke en gang om jeg tør! Uhyre morsomt ville det iallfall vært om noen i farta kom til å tenke: «Har hun blitt antatt nå?! Og omslaget er allerede ferdig?!» Da kunne jeg blunket høyt og sagt: der lurte jeg deg!

Men ikke i dag. Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten må være først ut. Formålet er klarere slik. Meningen er å skape fornying og forbedring, noe man best ser når man har noe å sammenligne med.

oppdatert: 07.06.08

thomasf_forside_blokk.jpg

Slik endte omslaget opp til slutt, med en høyblokk midt ute i kornåkeren. I den bor Thomas F. og skriver sine siste nedtegnelser.

Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS