Forrige innlegg
Neste innlegg
Til toppen
Til toppen
2013:
Elefantzonen ble oppdatert for siste gang i 2011.
Nå finner dere meg på binka.no.

Magiske Krakow

Et blått og behagelig flysete hos Lufthansa tar oss vekk fra et grått og vått sommer-Rogaland. Likevel reiser vi ikke for å søke ly i finansbyen Frankfurt, men for å rekke det neste flyet, til flyselskapet Lot, som tar oss med videre østover, og litt sør, mot det endelige reisemålet; den kulturhistoriske middelalderbyen i Sør-Polen: Krakow.

(Flere bilder)

Uten bruk for så mye som en ørliten paraply eller jakke, fjernt fra denne kjølige trekken som vi rogalendinger er så vant med fra våre egne somre, føles det i Krakow som å være lengre hjemmefra enn man egentlig er, enda de to flyturene ikke har tatt mer enn et par drøye timer hver.

Ikke et vindkast er i sikte og temperaturen er stabilt over 25 grader, her, i Polens fjerde største by. 750 000 innbyggere bor her fast, mer enn 60 000 studenter – og helt sikkert enda flere duer.

Like mye elsket som hatet er nemlig den fjærkledde flyveren viktig inventar i Krakows bybilde, og du vil møte den hvor enn du spaserer rundt over brosteinene mellom gamlebyens flotte arkitektur. Krakow huser i alt mer enn 8000 severdige bygninger. Den fabelaktige eventyrstemningen er til å ta og føle på. Ingen tvil om at duene også kan ta noe av æren for det – selv om enkelte mener de ikke er annet enn rotter som har fått vinger. På en annen side finnes det også mange duekjære Krakowere som lurer på å reise en due-skulptur i byen for å hedre sin stemningsskapende maskot der den svever omkring de høye tårnene eller spaserer, slik som du; hygger seg i omgivelsene og sier ikke nei takk til noe godt å spise.

Så la oss si at du følger etter denne duen; du treffer den i parkområdet Planty blant benker og frodige trær og gressplener. Så ledes du kanskje inn mellom handlegatene Florianska og Slwkowska til den store, åpne markedsplassen; 850 år gamle Rynek Glowny. Dette er en av de største markedsplassene som er bevart fra middelalderens Europa. Midt på plassen står renessansebygningen Sukiennice, en hundre meter lang hall med souvernirboder i første etasje og kunstgalleri i andre. Her gjelder det å åle seg frem gjennom den enorme folkemengden. Hallen ble bygd på 1300-tallet for å beskytte de handlende mot vind og regn og annet uvær – nesten som et moderne kjøpesenter. Men bygningen er ikke lite attraktiv fra utsiden heller, så kom fort ut igjen – det er jo så fint vær.

En gjeng trekkspillere polakker bringer liv i den solrike middelalderplassen, og på området foran en utendørskafé holder en klovn en artistisk gratisforestilling – han løper frem og tilbake og hermer fryktløst etter de forbigåendes karakteristiske måte å gå på – dette til de skrattende kafébesøkernes store fornøyelse. Duene korrer i Krakow, og ting skjer overalt, hvor enn du hviler blikket ditt – alltid.

Kjøp deg en kringle til bare 2 kr hos en av de gamle konene i de mange bodene, så har du noe kjempegodt og ekte krakowsk å gomle på mens Krakow-maskoten er opptatt med smulene du etterlater deg. Klokka nærmer seg tolv og du trekkes til synet av det høye, asymmetriske kirketårnet og lyden av … er det en fanfare?

Hver tredje time dukker det opp en trompetist i det ene tårnet og spiller trompetmelodien Hejnal. Etter noen minutter stopper den lille forestillingen brått på nøyaktig samme sted til minne om soldaten som i 1271 ble skutt da han spilte melodien for å varsle byens borgere om et fiendlig angrep.

I dag er det heldigvis ikke noe å være redd for på den gigantiske, åpne plassen Rynek Glowny, og man kan trygt stille seg opp, legge hodet bakover og titte opp mot Hejnal-tårnet som strekker seg opp mot den skyfrie sommerhimmelen over Mariakirken. Kirken har stått uforandret siden 1500-tallet og er åpen for turister som, om det ikke er for en fredelig stund i hellig stillhet, titter innom for å få med seg den utrolig flotte altertavlen fra 1489. Dét var kirke, det!

Med en gang du marsjerer ut i sola igjen, enda litt fortumlet over de storslåtte kirkeutsmykningene, må du ikke bli skremt hvis du støter borti en … hest.

En hest, ja. Rundt omkring på den 200 kvadratmeter store, åpne markedsplassen Rynek Glowny traver ikke bare turister; her foregår det også karakteristisk hestetaxivirksomhet. Innrammet av en rekke koselige spisesteder med like koselige priser, kan du få deg en rundtur i gamlebyen med hest i vogn og innbille deg selv at du er en polsk konge eller dronning. Eller du kan besøke Wavel-slottet, en liten spasertur unna.

På en høyde sør for gamlebyen ligger Wavel, en majestetisk kongeborg fra 1300-tallet. Her bodde de gamle, polske kongene før de ble begravd i krypten under katedralen. I dag er komplekset – festningen, slottet og domkirken – omgjort til museer hvor du kan komme tett innpå den forhistoriske polske kongefamiliens hjem. Stig inn i de kongelige værelsene, se sverdene de duellerte med og besøk St. Leonard-krypten hvor den polske paven Johannes Paul II holdt sin aller første messe.

Etter slottsbesøket i Wafel er det naturlig å vende tilbake til det fortsatt ubestridte sentrum av Krakows gamleby; markedsplassen Rynek Glowny. For en sliten og bevandret turist kan det være godt med en matbit. Og her har du alt, på ett og samme brett, langs rammen rundt det store torget.

Et man lysten på noe søtt, tar man turen til den tradisjonelle sjokoladefabrikken Wefels kafé som serverer elegant konfekt, nybakt eplekake, så bløt og god at den smelter på tungen, en kopp varm sjokolade av beste kvalitet, eller bare en enkel kaffe – også den fra øverste hylle.

Da har man nok fått nok energi til å spasere noen runder til, shoppe, kikke, kanskje kjøpe seg en pakke med Kopernikus-kaker, også den et tradisjonsrikt produkt fra Polens rike matlager, før kvelden faller på og den nevnte eventyrstemningen tar en ny vending.

Mens en god, gammeldags, polsk suppe, servert i en skål laget av brød, tas inn, dukker en gatekunstner opp med staffeliet sitt, de historiske bygningene opplyses på magisk vis og levende middelaldermusikk får stedet til å sveve og hengi seg til en helt annen tid sammen med den store, hvite fullmånen.

Og hjemme har det regnet hele tiden.

tidligere publiserte bilder: «Bilder fra Krakow«

Stikkord: ,
Binka Hei! Takk for at du leser på Elefantzonen! Jeg er Binka og jeg blogger om å studere Tekst & Skribent på Westerdals, om grafisk design, notatbøker og om å være forfatterspire. Ta med deg en RSS-feed, og følg meg på Twitter, Facebook eller Bloglovin. Du vet, sånn at du ikke går glipp av noe.

[aktt_tweets count="1"]

Følg Elefantzonen med RSS